Als je wilt kun je werken. Maar hoe vind je nou jouw droombaan? Dat is soms geen gemakkelijke opgave. Je probeert het ene baantje, maar daar hou je het niet lang vol. Je probeert weer wat anders, maar daar is de baas niet prettig. Het kan dus knap lastig zijn om jouw droombaan te vinden. Gelukkig zijn er tips waarmee je je voordeel kunt doen.

Van binnen

De makkelijkste weg is om je te focussen op de externe aspecten. Je wilt bijvoorbeeld graag een bepaald salaris en niet te ver hoeven reizen voor je werk. Maar eigenlijk is zelfkennis veel belangrijker als het gaat om je droombaan. Want wat is jouw droombaan? Hiervoor moet je soms diep graven, want een bedrijfscultuur waar je je niet in thuis voelt is dat salaris op de langere termijn niet meer waard. Je leert ontdekken waar jouw kernwaarden en kwaliteiten zitten, wat jij wilt bijdragen aan een bedrijf of omgeving en wat je nog wilt leren om jezelf te ontwikkelen. Misschien start je wel een eigen onderneming.

Naar buiten

Wanneer je van binnen eenmaal weet wat je voor werk wilt gaan doen, ga je ontdekken bij welke organisatie je dat wilt. Je ziet jezelf eerder werken bij een kleinere organisatie met korte communicatielijnen. Of je wilt een groot bedrijf waar veel formeel verloopt en de uitstraling van het pand en de mensen heel erg van belang is. Bij een nieuw bedrijf kun je meegroeien en soms orde in de chaos aanbrengen. Als het bedrijf al langer bestaat kun je wellicht minder veranderen dan je zou willen.

Netwerken

LinkedIn is een mooi startpunt. Mensen van vroeger die je uit het oog bent verloren zijn allerlei banen gaan doen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Je kunt hier niet alleen inhoudelijk leren over functies, maar ook gericht connecties maken of solliciteren.

Er op uit

Digitaal netwerken is mooi, maar daar stop je natuurlijk niet. Als je ergens je neus laat zien laat je een bepaalde indruk achter. Houd in de gaten wanneer een bedrijf dat je boeit een open dag heeft, of ga naar carrièredagen. Hier kun je bijvoorbeeld ook gemakkelijk bank vacatures vinden.

Geef het tijd

Als je weet wat je wilt is het vaak moeilijk om dat niet direct te krijgen. Maar alles heeft tijd nodig. Zelfs de baantjes die je niet zag zitten hebben brood op de plank gebracht. Je hebt er nieuwe lessen geleerd en ook je netwerk weer uitgebreid. Van de ene job kom je in de andere. En soms is het een combinatie van weten wat je droombaan is en er ook vertrouwen in hebben dat die op je pad komt.