Het grootste deel van de Belgische producten is bestemd voor export. Deze producten zijn populair over de hele wereld – denk maar aan lekkere speculoospasta, chocolade, pralines of het frisse Belgische bier. Maar België staat niet alleen daarvoor bekend. Ook diamanten en tapijten zijn een Belgische specialiteit. België is daarvoor de grootste exporteur ter wereld. Deze producten kan je kopen van India tot Rusland en Brazilië en zijn allemaal volledig “made in Belgium”! Maar hoe zit dit precies in elkaar?

Buurlanden als grootste klanten

De voornaamste klanten van Belgische producten zijn de buurlanden. 18% van de Belgische export gaat naar Duitsland, dat wordt gevolgd door Frankrijk en Nederland. Hierna komen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het grootste deel van de export zijn chemische producten, deze bedragen 25% van het totaal aantal goederen. Dit wordt gevolgd door geassembleerde auto’s (12%), industriële machines (10%), mineralen (10%), plastiek (8%), basismetalen (8%), voedsel (5%), edele metalen (4%) en textiel (3%). De Belgische exportproducten omvatten dus een breed scala aan goederen. Wist je trouwens dat België in 2017 de eerste exporteur was van cocons van zijderupsen en paardenvlees?

Hoe wordt geëxporteerd?

De regelgeving voor export wordt geregeld door Europa. Binnen de Europese Unie geldt een vrije markt, wat inhoudt dat goederen vrij moeten kunnen verplaatsen door Europa. Europese landen mogen daarom geen douanetarieven of andere belastingen opleggen die de handel binnen de interne markt kunnen belemmeren. Het is dus veel gemakkelijker dan vroeger om goederen te exporteren en vervoeren doorheen Europa. Aan landen buiten de Europese Unie mogen wel douanetarieven of andere maatregelen opgelegd worden. Dit regelen landen zelfstandig en vraagt dus een beetje meer administratiewerk.

Havens, luchthavens en vrachtwagens

Om de exportmaterialen te vervoeren heeft België een goede infrastructuur uitgebouwd. Dat is nodig, want al deze goederen moet vlot vervoerd kunnen worden naar het buitenland. België heeft verschillende havens verspreid over het land. Deze liggen in Antwerpen, Brussel, Gent, Oostende, Zeebrugge en Luik. Daar vertrekken goederen en komen anderen aan uit het buitenland. Om dit allemaal te regelen, zijn er veel werknemers nodig. Een groot aantal van de werknemers in de industriesector werkt dan ook op de haven. Naast de havens, worden goederen ook met vliegtuigen geëxporteerd. België heeft vijf luchthavens. De grootste en bekendste is die van Zaventem. Daarnaast zijn er de luchthavens van Charleroi, Oostende, Luik en Deurne. Binnen Europa worden de meeste goederen vervoerd met nog een ander middel: vrachtwagens. Deze worden voornamelijk ingezet voor het exporteren van voedsel.

Er komt dus heel wat bij kijken om ons voedsel in de supermarkt of kleding in de winkels te krijgen. Er worden veel mensen tewerkgesteld om dit proces in goede banen te leiden, zowel op Belgisch als op Europees niveau. Belgische producten worden dankzij hen aangeboden over de hele wereld. En jij, welke Belgische producten ben jij al tegengekomen in het buitenland?