Het kan voorkomen dat je op je huidige baan te maken krijgt met veranderingen. Misschien krijg je een nieuwe functie, extra taken of misschien ga je werken met een nieuw systeem. Het is mogelijk dat het dan nodig is om bij te scholen. Ook kan het zijn dat je uitgekeken bent op je huidige baan en toe bent aan iets nieuws. Dan is het nodig om je om te scholen. Wanneer je gaat om- of bijscholen is het belangrijk om de juiste cursus te kiezen.  

Het juiste niveau bepalen

Voor je een goede cursus kunt kiezen moet je eerst weten wat je niveau is en welk niveau je nodig hebt voor je baan. Als je voor je baan een HBO-opleiding moet doen heeft het natuurlijk geen zin om een MBO-opleiding te volgen. Ook is het belangrijk om te weten welk niveau je zelf hebt. Misschien heb je jaren geleden wel een MBO-diploma gehaald en wil je nu doorstromen naar het HBO. Hou er wel rekening mee dat er misschien al kennis is weggezakt, of dat je nu een totaal andere richting op gaat. Maak het jezelf niet te moeilijk of makkelijk.

Om- of bijscholen

Zo kies je de juiste cursus

De juiste opleider kiezen

Wanneer je hebt besloten wat voor jou de juiste opleiding is en in welke richting je graag een cursus wilt volgen, is het tijd om een opleider te kiezen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om weer voltijd te gaan studeren, maar je kunt ook kiezen voor volwassenenonderwijs. Deze cursussen kun je vaak zelf thuis volgen, of je hebt eens in de zoveel tijd een klassikale les. De bekendste opleiders zijn: LOI, NHA en NTI. Alle drie de instellingen bieden cursussen en opleidingen aan op verschillende niveaus.

Opleider-kiezen

Opleider kiezen

Wat vind je leuk?

Tenslotte is het heel belangrijk dat je je laat om- of bijscholen in een vakgebied wat je leuk vindt. Wanneer je een opleiding of cursus volgt, doe je dit om de kennis op lange termijn te kunnen gebruiken. Je zult dus ook nog voor lange tijd in dit vakgebied werken. Wanneer je iets kiest wat je leuk vindt zul je in de toekomst met plezier naar je werk gaan en goed gebruik kunnen maken van je net opgedane kennis.