Tips om slimmer te boekhouden in 2019

Boekhouden doet geen enkele ondernemer voor de lol, dus we trachten deze bezigheid altijd terug te brengen, te versimpelen en makkelijker te maken. Gelukkig blijft ook de boekhoud industrie niet stil zitten. Natuurlijk de hoofd principes van boekhouden, het debiteuren crediteuren verhaal e.d. dit zal nooit veranderen. Maar technologische ontwikkelingen zoals met name de cloud, en toegenomen mogelijkheden mobiele toestellen, automatie d.m.v. AI en koppelingen met andere innovatieve programma’s maken boekhouden vandaag de dag in dit tijdperk een fluitje van een cent.

In dit artikel zullen we een aantal van de meest belangrijke verbeteringen toelichten waarvan ondernemers op de hoogte dienen te zijn. Allereerst, vrijwel alle boekhoudprogramma tegenwoordig staan in de cloud (bron: https://zelfboekhouden.org/boekhoudprogramma-zzp-vergelijken/). Online boekhouden dus. Dit heeft als grootste voordeel, dat mocht er nou eens, en laten we hopen dat het nooit gebeurt, maar je dient er toch rekening mee te houden, is dat je hele gebouw afbrand. Het kantoor waar je de boekhouding bewaart. De Belastingdienst zijn best aardige mensen, maar alsnog kunnen ze hier niets mee. Echter, als je hele boekhouding altijd opgeslagen is veilig elders op de planeet, dan kun je in principe nooit je boekhouding verliezen. Dus je hoeft je nooit zorgen te maken hierover, dat je niets te tonen hebt aan de Belastingdienst omdat het in vlammen opgegaan zou zijn.

Een ander groot voordeel dat niet onderschat mag worden is de zoek functie. Als alles digital staat. Dan is het ook super makkelijk om dit te doorzoeken met een zoekmachine. Hoeveel tijd kost het wel niet om handmatig te zoeken in schoenendozen met bonnetjes? Hoe frustrerend is dit wel niet? Nooit meer met online boekhoudprogramma’s.

Een derde voordeel dat we moeten aanhalen zijn de automatische koppelingen. Wanneer een factuur betaald is, wordt dit automatisch geüpdatet in het programma. Dit is handig dan hoef je dit niet meer handmatig te controleren. Dit kan dankzij een koppeling tussen het boekhoudprogramma en jouw online bankieren omgeving.

Enfin, de genoemde voordelen zijn mogelijk met de meeste boekhoudprogramma’s. In dit artikel lees je de top 5 beste boekhoudprogramma’s van Nederland. Al deze vijf programma’s kan ik onderschrijven kennen deze voordelen. De meeste kennen bovendien een gratis proef account zodat je gratis kunt proberen.