Je hoort het woord vast weleens voorbijkomen. Iemand vertelt je dat er binnenkort een congres in Breda is, een tante gaat naar een congres. Maar wat is het nou exact? Een congres is een bijeenkomst. Op deze bijeenkomst komen mensen samen die praten over een bepaald thema. Dit kan bijvoorbeeld over geneeskunde gaan. Hier zullen artsen op af komen. Meestal is een congres grootschalig. Er zijn veel mensen aanwezig.

Wat kan ik verwachten?

Een congres kan één dag duren. Soms worden er meerdere dagen voor uitgetrokken. Vaak is het vooral een kwestie van luisteren naar de sprekers. Meestal is er ook ruimte voor discussie. Mensen delen kennis met elkaar. Dit soort bijeenkomsten zijn vaak erg leerzaam. Als het onderwerp aansluit bij je interesses of vakgebied kan het een erg interessante ervaring voor je worden. Je hebt de mogelijkheid om ideeën met anderen uit te wisselen. Dit geeft inspiratie!

Een congres organiseren

Dit is vaak een hele uitdaging! Ten eerste moet er een goede ruimte zijn waar het congres gehouden kan worden. Op dit gebied is veel te kiezen. Wellicht krijgen de gasten een hapje en een drankje. Er zal ook personeel aanwezig moeten zijn voor het serveren hiervan. Uiteraard moeten er één of meerdere sprekers zijn die beschikken over de juiste kennis. Ook dien je mensen uit te nodigen voor het congres. Je kan uitnodigingen versturen, mensen vragen of een advertentie ophangen. Het is wel handig als je van te voren een schatting kan maken over de grootte van het publiek! Er moeten genoeg zitplaatsen aanwezig zijn. Natuurlijk hangt aan dit alles een prijskaartje. Het huren van een locatie, al dan niet met personeel, een versnapering, een vergoeding voor de sprekers, noem maar op. Vaak zie je dat bedrijven eerder een congres organiseren dan een particulier iemand. Voor bedrijven zijn de kosten over het algemeen beter te dragen.