Als je begint aan een nieuwe functie, dan is het altijd even wennen. Zeker wanneer je een tijdje uit de running bent geweest. Nu krijg je weer te maken met een nieuw ritme (bepaalde tijd opstaan en vaste tijden voor de pauzes), collega’s waar je mee samen moet werken en wellicht zijn de systemen waar je voorheen mee werkte ook nog eens compleet veranderd. Daarom is het verstandig om jezelf de eerste paar weken de tijd te geven om te acclimatiseren. Maar er zijn ook een paar dingen die je kunt ondernemen zodat je sneller went aan je nieuwe functie.

Stel je proactief op

Tijdens je eerste werkweek krijg je vaak heel veel informatie. Geef jezelf even de tijd om dit allemaal te verwerken. Je baas verwacht en niet dat je binnen drie dagen gelijk weet hoe alles werkt. Blijft het eenmaal thuis maar allemaal malen in je hoofd, omdat je een aantal dingen nog niet begrijpt? Bespaar jezelf deze stress en stel je proactief op. Stel deze vragen daarom aan je trainer of aan je baas. Vraag van tevoren wel of deze persoon een moment heeft om al je vragen te beantwoorden.

Leer je collega’s kennen

Of je binnen je functie nou veel moet samenwerken met je collega’s of niet, toon in ieder geval oprechte interesse in deze personen en probeer ze beter te leren kennen. Bij een fulltime baan is het nou eenmaal een feit dat je deze mensen wekelijks nou eenmaal meer ziet dan je partner en de andere gezinsleden. Schuif bij ze aan in de pauzes en meng je in de gesprekken. Je hoeft niet gelijk alle persoonlijke dingen te weten, maar het is wel prettig om een band op te bouwen met deze mensen. Daarnaast kunnen je collega’s jou ook helpen wanneer je meer uitleg nodig hebt over bepaalde taken of systemen.

Baan in het buitenland

Als je begint bij je nieuwe baan, krijg je al te maken met een hoop nieuwe indrukken. Maar wanneer je gaat werken als expat, dan krijg je daar nog een hoop andere dingen bij. Als expat werk je namelijk (tijdelijk) in het buitenland. Hier moet je dus ook nog wennen aan je nieuwe omgeving, ben je een flink eind verwijderd van je familie en vrienden en krijg je waarschijnlijk ook te maken met een verandering in de cultuur. Dit kan een hoop stress opleveren en het acclimatiseren kan even wat meer tijd kosten. Om dit soort zaken te bespreken kan je een beroep doen op een psycholoog voor expats. Deze specialisten wonen en werken zelf ook vaak in het buitenland en kunnen jou hierdoor ook nuttige tips en informatie geven vanuit hun eigen ervaringen. Deze gesprekken vallen onder online therapie en verlopen via FaceTime, chat, mail, Skype of de belfunctie van Whatsapp.