Zo scoor jij jouw droombaan

Wanneer je jouw droombaan op het oog hebt, zal je eerst op sollicitatiegesprek moeten. Dit is een gesprek waar veel mensen tegenop zien. Het maakt niet uit of je solliciteert voor een vacature schuldhulpverlener, kinderarts of op een vacature apothekersassistent, het zal altijd spannend zijn. Er hangt veel van dit gesprek af, en je wilt de beste kant van jezelf laten zien.  Dit artikel geeft je een paar handige tips om je zenuwen tijdens een sollicitatiegesprek onder controle te houden en om een zo goed mogelijke indruk achter te laten.

 

Bereid je goed voor

De eerste tip is om altijd goed voorbereid een sollicitatiegesprek in te gaan. Het is belangrijk dat je weet bij wat voor bedrijf je solliciteert en waar het bedrijf voor staat. Het zou zonde zijn als je met je mond vol tanden staat wanneer er iets inhoudelijks gevraagd wordt. Je kunt nooit precies weten wat voor vragen je tijdens een sollicitatiegesprek krijgt, maar er zijn een aantal onderwerpen die bijna altijd wel aan bod komen. Zorg bijvoorbeeld dat je je eigen plus- en minpunten kunt benoemen en dat je op de hoogte bent van de eisen die horen bij de functie waarnaar je solliciteert. Tot slot is het handig om voor jezelf duidelijk te hebben waarom je precies deze baan wilt hebben en waarom het bedrijf voor jou moet kiezen.

 

Stel vragen

De tweede tip is om vragen te stellen tijdens je sollicitatiegesprek. Door vragen te stellen laat je zien dat je kritisch bent en dat je over zaken nadenkt. Bovendien laat je hiermee zien dat je oprecht geïnteresseerd bent. Let wel op dat je geen vragen stelt die je eigenlijk al had kunnen weten, dat wijst er namelijk op dat jij je niet goed hebt voorbereid.

 

Verminder je zenuwen

Iedereen heeft zenuwen voor een sollicitatiegesprek, maar vaak is dit helemaal niet nodig. De selecteurs weten dat je waarschijnlijk zenuwachtig bent, en vinden dit waarschijnlijk geen probleem. Maak je hier dus vooral niet te druk om. Probeer het sollicitatiegesprek als een gewoon gesprek te zien, de selecteurs zijn immers ook maar mensen. Zo kom jij al gauw een stuk zelfverzekerder over, wat altijd een pluspunt is.